Reisverslag van Arjan Otter (Mei 2023)

Met een groep van zes personen (Arjan, Gineke, Sanne, Mirjam, Frans, Jesse) zijn we zaterdag 13 mei weer voor een paar dagen richting Kosovo gegaan. De hoofdreden van deze reis was de bruiloft van één van onze jonge vriendinnen in Kosovo. Het was heel indrukwekkend en mooi om eens mee te maken hoe een bruiloft in die cultuur eraan toe gaat. We hebben onze ogen uitgekeken en heel erg genoten.

De rest van de tijd dat we er waren hebben we nog wat vrienden ontmoet. Ook hebben we één van de meiden gesproken waar we de studie van bekostigen. Ze vertelde dat de opleiding erg goed gaat en dat ze hoge cijfers haalt. Een deel van de groep is ook nog langs geweest bij het ict-bedrijfje dat we financieel ondersteunen (in de volgende nieuwsbrief leest u hier meer over!). Hier hebben ze een deel van hun werk laten zien. We hebben weer heel veel gezelligheid en plezier gehad en zijn blij dat we deze mensen kunnen helpen. We kijken met elkaar weer heel erg uit naar de volgende reis richting Kosovo!

Reisverslag van Bram & Thea (Mei 2023)

Afgelopen 10 mei ben ik met mijn vrouw Thea naar Kosovo gevlogen. Het was voor Thea de eerste keer om Kosovo te bezoeken, het land waar ik 20 jaar hebt gewoond en gewerkt. Die avond haalden Metush en Nora Kaja ons op van het vliegveld. Het was heel mooi om hen weer te zien na een gekke coronatijd waarin reizen zo lastig was.

De volgende morgen, na heel veel bijgepraat te hebben, zijn Thea en ik de oude stad van Gjakova in gegaan. Terwijl we door de oude stad liepen, kwam Bukuria van een terrasje lopen en gaf mij een dikke knuffel. Bukuria was 4 jaar toen haar vader gevangen werd genomen vanwege politieke activiteitentegen de Servische overheid, hij is in 1999 vermoord. Ik leerde het gezin van Bukuria kennen in september 2000; haar moeder Roza en verdere broers en zussen. Ze woonden in hun huis dat half was verbrand door het Servische leger.

Bukuria nodigde ons uit om koffie te drinken. Ze vertelde Thea het volgende: “Bram is als een vader voor mij, mijn biologische vader heb ik eigenlijk niet gekend. Bram ken ik al 20 jaar, hij heeft ons gezin in leven gehouden met eten en kleding, een nieuw huis en een koeienstal. En elke verjaardag kwam hij op bezoek met taart en drinken.”

Zaterdagmorgen zijn we met Nora en Metush naar de ‘Good News Club’ gegaan. Elke zaterdagmorgen komen zo’n 30 kinderen naar deze bijeenkomst en luisteren dan naar bijbelverhalen en zingen kinderliedjes. Tot slot krijgen de kinderen een maaltijd die klaargemaakt is door een aantal moeders. Het was weer een feest om zoveel kinderen te zien zingen en genieten.

Ik mis mijn Kosovo-Gjakova de cultuur, de mensen, mijn vrienden, het stof,  de kapotte wegen… Nederland is wel een beetje saai voor mij.

Jongerenkamp Kosovo 2022

In augustus 2022 zijn we met een groep van 7 personen richting Kosovo vertrokken, om onder andere een jongerenkamp te leiden. De eerste dagen hebben Nora en Metush ons een aantal dingen van het land zelf laten zien, zodat we een beetje een beeld konden krijgen bij de situatie waarin het land nu verkeert. In de avonden gingen we met wat jongeren op stap om hen ook een leuke vakantie te geven. Daarna hebben we een paar dagen geholpen bij een jongerenkamp. Wij organiseerden de activiteiten, zodat Nora en Metush zich goed konden richten op de Bijbelse lessen voor het kamp. We hebben er een geweldige tijd gehad en vonden het super leuk om te zien hoe de jongeren genoten van de door ons bedachte spellen. Wat het meeste indruk op ons maakte in deze week is het vertrouwen wat de mensen daar hebben op God. En hoe snel de jongeren daar blij en tevreden waren. We zijn zeker van plan om in de komende jaren meer van deze reizen te gaan maken! Heb jij interesse om mee te gaan, vraag gerust naar meer info.